This is an unofficial translation of the GNU General Public License into Hungarian. It was not published by the Free Software Foundation, and does not legally state the distribution terms for software that uses the GNU GPL--only the original English text of the GNU GPL does that. However, we hope that this translation will help Hungarian speakers understand the GNU GPL better.

Jelen dokumentum a GNU Általános Nyilvános Licenc (GNU General Public License) nem hivatalos magyar fordítása. A dokumentum nem a Szabad Szoftver Alapítvány (Free Software Foundation) által került publikálásra, és nem tekinthető a GNU GPL licenccel rendelkező szoftvertermékek hivatalos terjesztési feltételeit ismertető dokumentumnak - annak csak az eredeti, angol nyelvű változat tekinthető. Ennek ellenére úgy gondoljuk, segítséget nyújthat a magyar nyelvet beszélőknek a GNU GPL jobb megértésében.

Az eredeti - angol nyelvű - dokumentum az alábbi címen található: GNU General Public License.

GNU Általános Nyilvános Licenc
2. verzió, 1991. június

Copyright (C) 1989, 1991, Free Software Foundation, Inc.
59 Temple Place, Suite 330, Boston, MA 02111-1307 USA

Ezen licenc-dokumentum szabadon másolható és terjeszthető, de a módosítása nem megengedett.

Bevezetés

A legtöbb szoftvertermék licence arra szolgál, hogy elvegye Öntől a termék terjesztésére illetve módosítására vonatkozó szabadságot. Ezzel ellentétben a GNU Általános Nyilvános Licenc esetében az a cél, hogy garantálva legyen a szabad szoftver terjesztésének és módosításának szabadsága; ezzel biztosítva, hogy a szoftver az összes felhasználója számára szabad. Jelen Általános Nyilvános Licenc a Szabad Szoftver Alapítvány legtöbb szoftverére érvényes, továbbá bármely olyan programra, amelynek szerzői elkötelezik magukat a használata mellett. (A Szabad Szoftver Alapítvány bizonyos egyéb szoftvertermékeire a GNU Könyvtári Általános Nyilvános Licenc vonatkozik.) A licencet Ön is alkalmazhatja a programjaira.

Amikor szabad szoftverről (free software) beszélünk, a szabadságot értjük ez alatt, nem pedig az árat. [A fordító megjegyzése: ez az eredeti, angol nyelvű dokumentumban lényeges, az angol nyelvben ugyanis a "free" szó egyaránt jelent "szabad"-ot és "ingyenes"-t is. A "free software" itt többet jelent, mint "ingyenes szoftver": "szabad szoftver"-t jelent.] Általános Nyilvános Licenceinkkel az a célunk, hogy biztosítsuk, hogy

Az Ön jogainak védelmében szükséges, hogy tegyünk bizonyos megszorításokat, amelyek megtiltják, hogy bárki is megtagadja Öntől ezen jogokat vagy felkérje Önt a jogokról való lemondásra. Ezen megszorítások Önre vonatkozóan felelősséget jelentenek abban az esetben, ha terjeszti a szoftvert vagy módosítja azt.

Például, ha Ön egy ilyen programot terjeszt, akár díjmentesen, akár díj ellenében, akkor az összes, Ön által birtokolt jogot biztosítania kell a fogadó felek számára is. Biztosítania kell, hogy ők szintén megkapják vagy megszerezhetik a forráskódot. Továbbá ismertetnie kell velük ezen feltételeket, hogy megismerjék jogaikat.

Két intézkedéssel védjük az Ön jogait:

A szerzők és saját magunk védelme érdekében szeretnénk biztosítani azt, hogy mindenki megérti: ezen szabad szoftverre nincsen garancia. Ha a szoftvert valaki más módosítja és továbbadja, akkor a fogadók tudomására kell hozni, hogy az nem az eredeti szoftver; így a mások által esetlegesen okozott problémák nem lesznek hatással az eredeti szoftver szerzőjének hírnevére.

Végül pedig: a szoftverszabadalmak állandó fenyegetést jelentenek a szabad programokra. El kívánjuk kerülni annak veszélyét, hogy egy szabad program nem elsődleges terjesztői személyes szabadalmi engedélyeket szerezzenek, amivel a programot lényegében tulajdonukba vennék. Ennek megakadályozására egyértelműen kifejezzük, hogy kizárólag olyan szabadalom létrehozása engedélyezett, amely mindenki számára lehetővé teszi a szabad használatot.

A másolásra, a terjesztésre és a módosításra vonatkozó pontos kikötések és feltételek a dokumentum további részében olvashatók.

GNU Általános Nyilvános Licenc
Másolási, terjesztési és módosítási kikötések és feltételek

0.  Jelen licenc az összes olyan programra és egyéb termékre vonatkozik, amely tartalmaz egy, a szerzői jog birtokosa által elhelyezett olyan közleményt, mely szerint az illető termék ezen GNU Általános Nyilvános Licenc feltételei szerint terjeszthető. A továbbiakban "Program" néven hivatkozunk az ilyen programokra illetve termékekre. A "Programon alapuló termék" kifejezés pedig a következőt fogja jelölni: a Program vagy egy abból származó olyan termék, amelyre vonatkozik a szerzői jogi törvény; másképpen fogalmazva: egy olyan termék, amely tartalmazza a Programot vagy annak egy részét akár változatlan formában, akár módosításokkal és/vagy más nyelvre lefordítva. (A fordítást a továbbiakban feltétel nélkül beleértjük a "módosítás" kifejezés jelentései közé, azaz módosításnak tekintjük azt.) A licenc minden birtokosára az "Ön" szóval hivatkozunk.

Jelen licenc nem tárgyalja a másoláson, a terjesztésen és a módosításon kívüli tevékenységeket; azok a licenc hatókörén kívül esnek. A Program futtatását a licenc nem korlátozza, a Program által szolgáltatott kimenetre (output) pedig csak akkor vonatkozik a licenc, ha a kimeneti adatok a Programon alapuló munkának minősülnek (függetlenül attól, hogy a Program futtatásával keletkeztek). Hogy ez így van-e, az attól függ, hogy a Program milyen tevékenységet végez.

1.  A Program forráskódját Ön tetszőlegesen másolhatja illetve terjesztheti annak eredeti állapotában bármilyen közegen keresztül, feltéve, hogy

Ön jogosult arra, hogy díjat számítson fel egy másolat fizikai átviteléért, továbbá lehetősége van arra, hogy díjazás ellenében garanciát nyújtson.

2.  Ön módosíthatja a Program Ön által birtokolt példányát illetve példányait, valamint azok bármely részét, ezáltal létrehozva egy, a Programon alapuló munkát, és másolhatja illetve terjesztheti ezen módosításokat illetve munkát a fentebbi 1. szakasz feltételei alapján, ha azokon túlmenően a következő feltételeket is kivétel nélkül teljesíti:

  1. Gondoskodnia kell arról, hogy a módosított fájlokhoz szembetűnő közlemény tartozzon, amely közlemény tartalmazza a módosítások dátumát és azt, hogy a fájlokat Ön módosította.
  2. Az Ön által terjesztett illetve publikált összes olyan munkának, amely teljesen vagy részben a Programon alapul vagy tartalmazza annak valamely részét, teljes mértékben jelen licenc hatálya alá kell tartoznia, és díjmentesen elérhetőnek kell lennie külső társaságok illetve személyek számára.
  3. Ha a módosított program a futásakor normál esetben interaktív módon olvassa be a parancsokat, akkor Önnek gondoskodnia kell arról, hogy a program interaktív módban való normál elindulásakor kinyomtasson vagy megjelenítsen egy közleményt, amely (Kivétel: ha maga a Program interaktív, de normál esetben nem jelenít meg ilyen fajta közleményt, akkor az Ön által készített, a Programon alapuló munkának nem kell megjelenítenie ilyen közleményt.)
Ezen követelmények a módosított munka egészére vonatkoznak. Ha a Programon alapuló munka bizonyos azonosítható részei nem a Programból származnak, és önmagukban megalapozottan tekinthetők független és különálló munkáknak, akkor ezen Licenc és a feltételei nem vonatkoznak ezen említett részekre abban az esetben, ha Ön ezen részeket különálló munkaként terjeszti. Ha viszont ugyanezen részeket egy, a Programon alapuló munka részeként terjeszti, akkor a teljes munka terjesztésének meg kell felelnie a jelen Licencben szabott feltételeknek. A Licenc hatálya a többi licencbirtokos számára a teljes munkára kiterjed, így a munka összes részére érvényesek az engedélyek, függetlenül attól, hogy az egyes részeknek ki volt a készítője.

Így tehát jelen szakasznak nem célja, hogy jogokat igényeljen a teljes mértékben Ön által készített munkákra vonatkozóan, vagy hogy kétségbe vonja az Ön ilyen munkákkal kapcsolatos jogait; a szándék az, hogy a Programon alapuló származékos vagy kollektív munkák (gyűjtőmunkák) terjesztésének szabályozására vonatkozó jog gyakorolva legyen.

Egy nem a Programon alapuló egyéb munkának a Programmal (vagy egy, a Programon alapuló munkával) azonos tárolóközegen illetve terjesztési médián való szerepeltetése nem vonja az említett egyéb munkát a Licenc hatálya alá.

3.  Ön másolhatja illetve terjesztheti a Programot (vagy egy azon alapuló munkát a 2. szakasz értelmében) objektumkód vagy végrehajtható program formájában az 1. és a 2. szakasz feltételei alapján, amennyiben Ön a következők egyikét is megteszi:

  1. Mellékeli a megfelelő, gép által olvasható teljes forráskódot. Ezen forráskódot a fentebbi 1. és 2. szakasz feltételei alapján kell rendelkezésre bocsátani egy szokásosan szoftverterjesztésre használt közegen keresztül.
  2. Mellékel egy minimum 3 évre szólóan érvényes írásos ajánlatot, amelyben közli, hogy bármely külső társaság illetve személy számára rendelkezésre bocsátja a megfelelő, gép által olvasható teljes forráskódot egy szokásosan szoftverterjesztésre használt közegen keresztül, lehetővé téve a fentebbi 1. és 2. szakasz által meghatározott feltételek szerinti terjesztést, továbbá hogy díjazásként nem számít fel többet, mint amekkora a forráskód fizikai terjesztésének az Ön oldalán felmerült költsége.
  3. Mellékeli azon információt, amelyet Ön a megfelelő forráskódra vonatkozó terjesztési ajánlatként kapott. (Ezen alternatíva használata kizárólag nem-kereskedelmi jellegű terjesztés esetén engedélyezett, és csak akkor, ha Ön a programot objektumkód vagy végrehajtható program formájában kapta meg egy ilyen ajánlattal együtt, az előző (b) pontnak megfelelően.)
Egy munka forráskódja a következőt jelöli: a munka a módosítások végzésének szempontjából előnyben részesített formátumban. Egy végrehajtható formátumú munka esetén a teljes forráskód a következőt jelöli: az összes, a munka által tartalmazott modul összes forráskódja, továbbá a programhoz kapcsolódó, felületet definiáló fájlok, valamint a végrehajtható program lefordítását (előállítását) illetve telepítését vezérlő szkriptek. Különleges kivétel: a terjesztett forráskódnak nem szükséges tartalmaznia semmi olyan részt, amely normál esetben a végrehajtható programot futtató operációs rendszer valamely főbb komponensével (fordító, kernel, ...) együtt van terjesztve (forráskódban vagy bináris formában), hacsak nem tartozik maga az említett komponens a végrehajtható programhoz.

Ha a végrehajtható program illetve az objektumkód terjesztése egy megadott helyről való másolás lehetőségének felkínálásával történik, akkor az ugyanazon helyen elhelyezett forráskódhoz való azonos szintű másolási hozzáférés biztosítása a forráskód terjesztésének minősül annak ellenére is, hogy a külső társaságok illetve személyek nincsenek rákényszerítve arra, hogy az objektumkóddal illetve a végrehajtható programmal együtt a forráskódot is lemásolják.

4.  A Program kizárólag a jelen Licencben szereplő feltételekkel másolható, módosítható, allicencelhető illetve terjeszthető; ezektől eltérő feltételekkel nem. Bármely olyan kísérlet, amely a Program egyéb módon való másolására, módosítására, allicencelésére vagy terjesztésére irányul, jogilag érvénytelen, és automatikusan megszünteti az Önnek ezen Licenc által biztosított jogokat. Ezzel szemben azoknak a feleknek, amely felek példányokat illetve jogokat kaptak Öntől ezen Licenc alapján, mindaddig nem szűnnek meg a licencjogaik, amíg ezen felek teljes mértékben megfelelnek az előírt követelményeknek.

5.  Ön nincs kötelezve ezen Licenc elfogadására, mivel nem írta azt alá. Azonban semmi más nem ad Önnek engedélyt a Program vagy egy abból származó munka módosítására illetve terjesztésére. Ezen tevékenységeket a törvény tiltja azon esetre vonatkozóan, amennyiben Ön nem fogadja el jelen Licencet. Így tehát a Program (vagy egy azon alapuló munka) módosításával illetve terjesztésével Ön ezen Licencnek a Licenc összes, a Program illetve az azon alapuló munkák másolására, terjesztésére illetve módosítására vonatkozó kikötésével és feltételével együtt való elfogadását is jelzi.

6.  Valahányszor Ön továbbadja a Programot (vagy egy azon alapuló munkát), a fogadó fél mindannyiszor automatikusan engedélyt kap az eredeti licencelőtől a Program ezen kikötések és feltételek alapján történő másolására, terjesztésére és módosítására. Ön nem alkalmazhat semmiféle további megszorítást a fogadó felek irányában az itt ismertetett jogaik gyakorlásával kapcsolatban. Önnek nem felelőssége gondoskodni arról, hogy a külső társaságok illetve személyek valóban megfeleljenek a jelen Licenc által előírt követelményeknek.

7.  Ha egy szabadalomsértéssel kapcsolatos bírósági ítéletből illetve állásfoglalásból, vagy bármilyen más (nem feltétlenül szabadalmi ügyekhez kapcsolódó) okból kifolyólag kiszabásra kerül Önre vonatkozóan olyan kikötés illetve feltétel (akár bírósági rendelettel, akár megegyezés útján vagy bármilyen más módon), amely ellentmond jelen Licenc feltételeinek, az nem menti fel Önt ezen Licenc feltételei alól. Ha nincs lehetőség arra, hogy a Programot olyan módon terjessze, amely egyidejűleg megfelel jelen Licenc követelményeinek és bármely más vonatkozó kötelezettségnek, akkor ennek következtében Önnek nincs joga a Program terjesztéséhez. Ha például egy szabadalmi engedély nem teszi lehetővé mindazok számára a Program szabadalmi díjtól mentes terjesztését, akik közvetlenül Öntől vagy az Ön közvetítésével példányokhoz jutnak, akkor az egyetlen módszer az azon követelménynek és a jelen Licencnek való egyidejű megfelelésre az, hogy Ön tartózkodik a Program terjesztésétől.

Ha jelen szakasz bármely része valamilyen körülmény hatására érvénytelenné vagy betarthatatlanná válik, akkor a szakasz hátralevő része alkalmazandó. Egyéb körülmények között a szakasz egésze alkalmazandó.

Jelen szakasznak nem szándéka annak előidézése, hogy Ön megsértsen bármilyen szabadalmat illetve egyéb tulajdonjogot vagy kétségbe vonja bármiféle ezzel kapcsolatos jogcím érvényességét. Jelen szakasz célja, hogy fenntartsa a szabad szoftver terjesztési rendszerének integritását, ami nyilvános licencek útján kerül megvalósításra. Sokan tettek nagylelkű hozzájárulásokat az ezen rendszeren keresztül terjesztett nagyszámú szoftverhez, támaszkodva eközben a rendszer következetes alkalmazására. A szerzőtől illetve adományozótól függ, hogy hajlandó-e bármely más rendszeren keresztül terjeszteni szoftvert; egy licencbirtokos nem befolyásolhatja ezen döntést.

Ezen szakasz célja, hogy teljesen érthetővé tegye azt, ami jelen Licenc többi részéből következik.

8.  Ha a Program terjesztése és/vagy használata bizonyos országokban megszorítások hatálya alá esik - akár szabadalmak, akár szerzői jog által védett felületek miatt -, akkor a szerzői jog eredeti tulajdonosa, aki a Programot jelen Licenc hatálya alá helyezi, bevezethet egy explicit földrajzi korlátozást a terjesztésre vonatkozóan, amellyel bizonyos országokat kizár a terjesztésből; így a terjesztés csak a ki nem zárt országokban (illetve azok között) lesz engedélyezve. Ilyen esetben a bevezetett korlátozás jelen Licenc részének tekintendő, mintha a Licenc szövege tartalmazná azt.

9.  A Szabad Szoftver Alapítvány (Free Software Foundation) időről időre kiadhat módosított és/vagy új verziókat az Általános Nyilvános Licencből. Ezen új verziók szellemiségükben hasonlók lesznek a jelenlegi verzióhoz, de részleteikben eltérhetnek attól annak érdekében, hogy választ adjanak az újonnan felmerült problémákra illetve ügyekre.

Minden verzió kap egy egyedi verziószámot. Ha a Programban az szerepel, hogy ezen Licenc bizonyos verziója vonatkozik rá vagy "bármely későbbi verzió", akkor Önnek választási lehetősége van: vagy az adott verzió kikötéseit illetve feltételeit követi, vagy pedig bármely későbbi - a Free Software Foundation által kiadott - verzióéit. Ha a Program nem ad meg verziószámot ezen Licenccel kapcsolatban, akkor Ön bármely verziót kiválaszthatja, amit a Free Software Foundation valaha is kiadott.

10.  Ha a Program bizonyos részeit be kívánja illeszteni más, eltérő terjesztési feltételekkel rendelkező szabad programokba, akkor írjon a szerzőnek, és kérjen arra engedélyt. Olyan szoftver esetén, amelyre a Free Software Foundation rendelkezik a szerzői jogokkal, írjon a Free Software Foundationnek; bizonyos esetekben ugyanis kivételt teszünk. A döntésünket két cél fogja meghatározni: a szabad szoftverünkből származó összes szoftver szabad státusának fenntartása és általában véve a szoftver megosztásának valamint újrafelhasználásának elősegítése.

NINCSEN GARANCIA

11.  MIVEL A PROGRAM A LICENC SZERINT DÍJMENTESEN HASZNÁLHATÓ, EZÉRT NINCSEN GARANCIA A PROGRAMRA, A VONATKOZÓ TÖRVÉNYEK ÁLTAL ENGEDÉLYEZETT MÉRTÉKBEN. HACSAK NINCSEN ÍRÁSBAN MÁSKÉPP KINYILATKOZTATVA, A SZERZŐI JOGOK TULAJDONOSAI ÉS/VAGY EGYÉB FELEK "OLYAN AMILYEN" ÁLLAPOTBAN BOCSÁTJÁK RENDELKEZÉSRE A PROGRAMOT, BÁRMIFÉLE KIFEJEZETT VAGY HALLGATÓLAGOS GARANCIA NÉLKÜL, BELEÉRTVE EBBE - TÖBBEK KÖZÖTT - A PIACKÉPESSÉG ILLETVE EGY BIZONYOS CÉLRA VALÓ ALKALMASSÁG HALLGATÓLAGOS GARANCIÁJÁT IS. A PROGRAM MINŐSÉGÉVEL ÉS TELJESÍTMÉNYÉVEL KAPCSOLATOSAN A TELJES KOCKÁZAT AZ ÖNÉ. AMENNYIBEN A PROGRAM HIBÁSNAK BIZONYUL, ÖNRE HÁRUL AZ ÖSSZES SZÜKSÉGES JAVÍTÁS KÖLTSÉGE.

12.  SEMMILYEN KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT - A VONATKOZÓ TÖRVÉNYEK ÁLTAL TÁMASZTOTT KÖVETELMÉNYEKET ILLETVE AZ ÍRÁSOS MEGÁLLAPODÁSOKAT KIVÉVE - SEM VONHATÓ FELELŐSSÉGRE AZ OKOZOTT KÁROKÉRT - BELEÉRTVE MINDENFÉLE ÁLTALÁNOS, SPECIÁLIS, ELŐRE NEM LÁTOTT ILLETVE SZÁRMAZÉKOS KÁROKAT, AMELYEK A PROGRAM HASZNÁLATÁBÓL VAGY HASZNÁLHATATLANSÁGÁBÓL SZÁRMAZNAK (BELEÉRTVE TÖBBEK KÖZÖTT A KÖVETKEZŐKET: ADATVESZTÉS, ADATOK PONTATLANNÁ VÁLÁSA, ÖN ÁLTAL VAGY KÜLSŐ TÁRSASÁG ILLETVE SZEMÉLY ÁLTAL ELSZENVEDETT VESZTESÉGEK, A PROGRAM MÁS PROGRAMOKKAL VALÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROBLÉMÁJA) - A SZERZŐI JOGOK EGYETLEN TULAJDONOSA SEM, TOVÁBBÁ AZOK SEM, AKIK SZÁMÁRA A PROGRAM MÓDOSÍTÁSA ÉS/VAGY TERJESZTÉSE A FENTIEK ALAPJÁN ENGEDÉLYEZETT, MÉG ABBAN AZ ESETBEN SEM, HA AZ EMLÍTETT TULAJDONOS ILLETVE EGYÉB SZEMÉLY VAGY TÁRSASÁG TÁJÉKOZTATVA LETT AZ ILYESFÉLE KÁROK BEKÖVETKEZÉSÉNEK LEHETŐSÉGÉRŐL.

- A kikötések és feltételek vége -

Hogyan alkalmazhatók ezen kikötések az Ön új programjaira

Ha Ön egy új programot fejleszt, és szeretné, ha az minél hasznosabb volna a nyilvánosság számára, akkor a legjobb módszer ennek elérésére az, hogy a programot szabad szoftverré teszi, amelyet mindenki terjeszthet és módosíthat ezen kikötések alapján.

Ehhez az szükséges, hogy a lentebbi közlemények csatolva legyenek a programhoz. A legjobb megoldás az, ha ezek az összes forrásfájl elején szerepelnek, mivel így hatékony módon felhívható a figyelem a garancia hiányára. Érdemes az összes fájlba beilleszteni legalább a "copyright" sort és egy arra való hivatkozást, hogy a teljes közlemény hol található meg.

<egy sorban megadva a program neve és tömör ismertetése>
Copyright (C) <évszám>, <szerző neve>

Ez a program szabad szoftver; terjeszthető és/vagy módosítható a Free Software Foundation által publikált GNU General Public License 2. vagy annál újabb verziója alapján.

A program annak reményében kerül terjesztésre, hogy hasznosnak bizonyul, de GARANCIA NÉLKÜL; még a PIACKÉPESSÉG illetve egy BIZONYOS CÉLRA VALÓ ALKALMASSÁG sincs garantálva. További részletek a GNU General Public License-ben.

A programmal együtt Önnek kapnia kellett egy példányt a GNU General Public License-ből; ha nem így történt, írjon a következő címre: Free Software Foundation, Inc., 59 Temple Place - Suite 330, Boston, MA 02111-1307, USA.

Adjon meg információt azzal kapcsolatban is, hogy hogyan lehet Önnel felvenni a kapcsolatot elektronikus- vagy papírlevélben.

Ha a program interaktív, akkor jelenítsen meg egy, a következőhöz hasonló tömör közleményt interaktív módban való elinduláskor:

Gnomovision 69, Copyright (C) <évszám>, <szerző neve>
A Gnomovision programhoz nincsen SEMMIFÉLE GARANCIA; a részletek megjelenítéséhez használja a következő parancsot: "show w".
Ez a program szabad szoftver, amelyet Ön bizonyos feltételek mellett terjeszthet; a részletek a "show c" paranccsal jeleníthetők meg.
A feltételezett "show w" és "show c" parancsok megjeleníthetik az Általános Nyilvános Licenc megfelelő részeit. Természetesen az Ön által használt parancsoknak ezektől eltérő neve is lehet; akár egérkattintások vagy menüpontok is helyettesíthetik azokat - bármi, ami a programban megfelelő.

Ezenfelül, amennyiben szükséges, Önnek alá kell íratnia a munkaadójával (ha Ön programozóként dolgozik) vagy iskolájával (ha van olyan) egy "szerzői jogokról való lemondást" kifejező dokumentumot a programmal kapcsolatosan. Íme egy minta; helyettesítse be a megfelelő nevekkel:

A Yoyodyne cég ezennel lemond a James Hacker által készített "Gnomovision" programhoz (amely egy fordítóprogram) kapcsolódó összes szerzői jogi érdekeltségről.

<Ty Coon aláírása>, 1989. április 1.
Ty Coon, alelnök

Jelen Általános Nyilvános Licenc nem engedélyezi, hogy az Ön programja beillesztésre kerüljön tulajdonjoggal védett programokba. Ha az Ön programja egy rutinkönyvtár, akkor esetleg hasznosabb lehet, ha lehetővé teszi a tulajdonjoggal védett alkalmazások számára a könyvtár rutinjainak hívását (vagyis a könyvtárnak az alkalmazásokhoz való linkelését). Ha ezt szeretné tenni, akkor jelen Licenc helyett használja a GNU Általános Nyilvános Könyvtárlicencet.